زیرسوییچ:
شرکت هدایت هوشمند قرن در پاسخ به نیازهای اخیر سیستم بانکی کشور در حوزه کارت و پرداخت اقدام به تولید نرم افزاری جامع که وظیفه پردازش دقیق تراکنش ها، مدیریت انواع پایانه هاو ترمینالها،
تسویه با پذیرندگان، مانیتورینگ انواع تراکنشها و ترمینالها و ارایه سیستم های نظارتی و کنترلی و …. را عهده دار می باشد نموده است. تمامی تراکنشها اعم از مالی و غیر مالی در
این سیستم ثبت، بررسی و عملیات مربوطه با کمک سایر سوییچ ها اعم از شتاب، شاپرک و …. انجام می پذیرد.
قابلیت های کاربردی :
فهرست قابلیت های در نظر گرفته شده در زیر ساخت زیرسوییچ هدایت هوشمند قرن به شرح زیر می باشد:
• پشتیبانی از کانال های همزمان به صورت متمرکز و یا توزیع شده
• مدیریت از راه دور سوییچ ها تعریف شده در یک محدوده امنیتی
• تامین امنیت بر اساس پروتکل های امنیتی کانال از لایه Transport تا Application
• پشتیبانی از روش های احراز هویت User Token و Public Cert
• مدیریت کلید بر روی HSM یا SSM بر مبنای روش های یک تا چند اندیسی
• پشتیبانی از نوع تراکنش های شتاب و شاپرک
• پشتیبانی از تراکنش های فروش شارژ بر روی مخازن مختلف
• اعمال تراکنش های قبوض و تسویه
• مدیریت پایانه های فروش ، خودپرداز، کیوسک و …. با پشتیانی از پروتکل های ISO8583 و NDC
• ارایه سرویس پرداخت
• پشتیبانی از تراکنش های مالی یک و دو مرحله ای
• امکان تسویه دستی، تسویه از مبدا، تسویه در مقصد، تسویه آنی و تسویه درختواره ای
• مدیریت تغییرات پیکربندی بدون اعمال قطعی به صورت محلی و غیر محلی
• پشتیبانی از پارامترهای نظارتی بر عملکرد اجزای سوییچ از راه دور به منظور استفاده در سیستم های مانیتورینگ بر مبنای پروتکل های SNMP و SOAP-WS
• کنترل وضعیت سوییچ های صادر کننده کارت و اعمال آن بر روی مسیریابی سوییچ
• مدیریت کانال توزیع شده
• ثبت سند حسابداری به منظور کنترل عملکرد، رفع مغایرت و تسویه
• استقلال پیاده سازی کانال، Packager و پردازنده تراکنش با قابلیت استفاده مجدد بالا
• پشتیبانی از فیلتر های سفارشی شده بر روی کانال ها
• پردازش تراکنش بر اساس پیکربندی و در نتیجه پشتیبانی از پردازنده تراکنش های سفارشی
• قابلیت کارکرد بر اساس مدل ISO 8583 و یا مدل های سفارشی بر اساس پیکربندی
• پشتبیانی از روش دریافت کارمزد از پذیرنده و تسهیم کارمزد دریافتی بر اساس قوانین پیکربندی
• اعمال قوانین کانال بر اساس استاندارد قوانین زیرسوییچ هدایت هوشمند قرن
• پشتیبانی از حالت های Acquirer ،Interchange ،Gateway و Acquirer-Issuer به صورت پیش ساخته و یا حالت های سفارشی
TMS
توضیحات
بحث انگیزترین و پر چالش ترین نرم افزار حوزه پرداخت، نرم افزار مدیریت از راه دور ترمینالهای بانکی است که عمدتا با هدف بهروزرسانی از راه دور آنها به کار گرفته می شود. مدیریت ترمینال در ایران یک مفهوم دو گانه است در حالی که در غرب اینچنین نیست، در ایران شرکتهای پیاسپی وجود دارند که کلیه خدمات پرداخت الکترونیکی از طریق کارتخوان را به طور کامل انجام می دهند و البته ممکن است از پیمانکارانی نیز کمک بگیرند. تحت این ساختار، مدیریت ترمینال از یک منظر مفهومی متناظر و در امتداد مدیریت مرچنت روی سیستم اصلی این شرکتها و اغلب در زیرسیستم بک آفیس سامانه سوئیچ صورت می پذیرد.
انواع
- مدیریت ترمینال در محیط عملیاتی
در زیرسیستم مدیریت ترمینال به عنوان بخشی از راهکار بک آفیس به ازای هر پذیرنده کارت، دو موجودیت در پایگاه داده ذخیره می شود. موجودیت مرچنت که در بردارنده اطلاعات حداقلی در مورد شخص طرف قرارداد (صاحب فروشگاه)، اطلاعات سپرده تسویه حساب، آدرس، نام فروشگاه و … است. موجودیت دوم ترمینال که دربردارنده اطلاعات حداقلی در مورد مسائل فنی نظیر شماره ترمینال، نوع ترمینال، وضعیت کلیدهای امنیتی، شماره نسخه نرم افزار کاربردی ترمینال و … است. بین هر ترمینال با مرچنت یک تناظر یک به یک و در مقابل بین هر مرچنت با ترمینالها یک تناظر یک به چند وجود دارد. به عبارت ساده تر، هر ترمینال فقط به یک مرچنت اختصاص داده شده و در مقابل هر مرچنت می تواند تا چندین ترمینال را در اختیار داشته باشد. موضوع پذیرش تراکنش با مقصد تسویه حساب دیگری غیر از سپرده تسویه حساب مرچنت، مبحثی است که در ایران غالبا با نام طرف سوم شناخته شده و از طریق آن پرداخت قبوض، شارژ کارت شبکه های موبایل، پرداخت به شرکتهای توزیع کننده و … مدیریت می شود. راه حل های موجود در سوئیچ های مورد استفاده در ایران در ارتباط با نگهداری اطلاعات مورد نیاز برای ترمینال و مرچنت، طیفی گسترده از نگهداری اطلاعات حداکثری در سمت سوئیچ و حداقلی در سمت ترمینال تا نگهداری اطلاعات حداقلی در سمت سوئیچ و حداکثری در سمت ترمینال را شامل می گردد.
توزیع اطلاعات ترمینال در سوئیچ و کارتخوان و بار اطلاعاتی زیاد در سمت ترمینال، هزینه های پشتیبانی را زیاد می کند
توزیع اطلاعات ترمینال در سوئیچ و کارتخوان، بار اطلاعاتی کم در سمت ترمینال، هزینه های پشتیبانی را کاهش می دهد. به عنوان مثال در سامانه MMS شرکت هدایت هوشمند قرن، پارامترهایی نظیر نام فروشگاه، سپرده مقصد، آدرس، شماره تلفن فروشگاه و … همگی روی ترمینال در هنگام آماده سازی تعریف می شود. در مقابل در راهکار MPOS، تنها به تعریف شماره ترمینال روی کارتخوان اکتفا شده، سایر پارامترها در مرکز تعریف شده و در هر لحظه از زمان می توان آنها را براحتی تغییر داده و برای کارتخوان ارسال نمود.
- مدیریت ترمینال در محیط تیاماس / TMS
علاوه بر به کارگیری مستمر ترمینال و اطلاعات آن در محیط عملیاتی توسط سوئیچ، ترمینال ها نیازمند آن هستند که سالیانه چندین بار بروز رسانی شوند. این بروز رسانی می تواند به صور مختلفی انجام شود. برخی از اشکال بروز رسانی متداول که در ایران به کار گرفته می شود شامل موارد زیر است:
۲٫۱٫ بروز رسانی راه نزدیک
منظور حالتی است که برای بروز رسانی، از نزدیک و به طور بی واسطه با دستگاه کارتخوان تعامل انجام می شود. برای این کار، شرکتهای پیاسپی ممکن است نسبت به جایگزینی یک کارتخوان با نرم افزار ارتقاء یافته با کارتخوان موجود در فروشگاه نمایند. به علاوه ممکن است با استفاده از یواسبی و ابزار حافظه اقدام به این کار نمایند. در یک وضعیت مستر اسلیو این امکان توسط سیستم عامل کارتخوانهای جدید فراهم است که درایو جدیدی را برای حافظه شناخته و در سطح سیستم عامل بتوان به فایل های آن که محتوای آنها نرم افزار جدید است دسترسی داشت. روش سوم در این دسته استفاده از لپ تاپ در محل فروشگاه است، ضمن اتصال کارتخوان به لپ تاپ و با استفاده از یک نرم افزار کاربردی که از سوی کارخانه سازنده، به همراه کارتخوانها در اختیار پیاسپی قرار می گیرد عملیات ارتقاء نرم افزار صورت می پذیرد.
۲٫۲٫ بروز رسانی از راه دور
مبنای این روش مبنی بر عدم مراجعه حضوری به فروشگاه و فراهم سازی امکانی است که با استفاده از سامانه تیاماس، بتوان در گام اول با کارتخوان و در گام دوم با سیستم عامل کارتخوان ارتباط برقرار نموده و نسبت به ارتقاء از راه دور اقدام نمود. روی هر دستگاه کارتخوان، نرم افزارها و ساختارهای زیر وجود دارند: نرم افزار کاربردی که معمولاً در قالب یک یا چند فایل کد است؛ یک دسته از اطلاعات مورد نیاز عملکرد کارتخوان که معمولاً در قالب یک یا چند فایل داده است و سیستم عامل. علاوه بر اینها ممکن است بسته به نوع کارتخوان، روی کارتخوان نرم افزارهای دیگری نیز وجود داشته باشد. آنچه تحت بروز رسانی قرار می گیرد، هر سه اینها می توانند باشند. در ارتباط با بروز رسانی سیستم عامل ممکن است قضیه کمی عجیب به نظر برسد. در واقع همانگونه که روی سیستم عاملی نظیر ویندوز نرمافزاری با نام به روزرسانی ویندوز وجود دارد که اجازه بهروزرسانی بخش های مختلف سیستم عامل را فراهم می سازد، در ارتباط با سیستم عامل کارتخوان نیز وضعیت به همین منوال است.
- روشهای ارتباط تیاماس با کارتخوان
در ارتباط با بهروز رسانی نرم افزارها روی کارتخوان از نظر شروع ارتباط حالات زیر برقرار است. عملیات بهروزرسانی توسط مرکز آغاز شود یا عملیات بروز رسانی توسط کارتخوان آغاز شود. از منظر بستر ارتباطی؛ عملیات بروز رسانی از طریق بستر دیالآپ ، عملیات بروز رسانی از طریق بستر تیسیپی/آیپی . روی شبکه اختصاصی برای کارتخوان از بستر شبکه ، روی شبکه اینترنت – از مسیر تونل ویژه – برای کارتخوان اِیدیاسال ، روی شبکه اپراتور تلفن همراه– از مسیر تونل ویژه ویپیان – برای کارتخوان جیپیآراس/۳جی
- کیفیت بهروز رسانی
در ایران، مبحث تیاماس همراه با حضور گسترده اولین سری کارتخوانهای بانکی که از سوی دو شرکت بایتل و اینجنیکو ارائه شده بود، مطرح گردید. تیاماس موضوعی جدید است و ایده استفاده از شبکه برای بروز رسانی از سال ۲۰۰۰ به بعد در دنیا و اندکی بعد در ایران مطرح شد. راه اندازی تیاماس در ایران برای هر یک از برندهای کارتخوان مدتهای زیادی به طول انجامید و پس از رفع چالش های بسیار زیاد و البته ورود نام های تازه به عرضه کارتخوانها، راه اندازی گردید. امروزه در محیط آزمایشگاهی، ضریب موفقیت بروز رسانی از طریق تیاماس به صد در صد رسیده است. ولی در محیط عملیاتی بنا بر دلایل زیادی این موفقیت تا زیر ۵۰ درصد کاهش می یابد. موضوع نیاز به شروع ارتباط از طریق کارتخوان دیالآپ یکی از عمده ترین دلایل این کاهش ضریب موفقیت است. مبحث دیگر لزوم استفاده از سامانه تیاماس در بازه زمانی بلند مدت به خاطر ظرفیت محدود عملیاتی آنها است. دلیل دیگر استفاده از ساعات غیر ترافیکی – اغلب شب تا صبح – برای این کار است و این زمان برابر با هنگامی است که فروشگاهها تعطیل بوده و اغلب مغازه داران یا کارتخوان را از برق کشیده و یا کل سیستم برق فروشگاه را خاموش می کنند. با همه این اوصاف، دستاوردهای تیاماس غیر قابل انکار و برای دارندگان آن بسیار حائز اهمیت است، چرا که ضریب موفقیت چهل درصدی نیز به معنای کاهش هزینه های به روز رسانی حضوری است که فرآیندی بسیار گران قیمت است. جهت درک بیشتر این موضوع لازم است بدانید که در بحث برونسپاری فرآیندهای بازاریابی، نصب، پشتیبانی دوره ای، پشتیبانی اضطراری و ارتقا، مورد آخر اغلب گران ترین قیمت را دارد. دست آخر از میان دو لفظ به روزرسانی و ارتقا برای عملیات تیاماس و یا حضوری، لفظ ارتقا صحیح تر است. در غرب و خصوصاً آمریکا، موضوع پردازش تراکنشها و خدمات عملیاتی نظیر بروز رسانی، نصب کارتخوان و …، توسط نهادهای متفاوتی صورت می پذیرد. خصوصاً مدل غالب این است که یک ایزو/اماسپی بزرگ در قرارداد با چندین بانک، صرفاً خدمات پردازش تراکنش را انجام داده، در کنار آن، چندین ایزو یا اماسپی طی قرارداد همکاری با بانکها، نسبت به عملیات بازاریابی، نصب و خدمات پشتیبانی می نمایند. حتی ممکن است عملیات امنیتی مورد نیاز برای کارتخوان ها توسط یک ایزو جداگانه از نصب و پشتیبانی کننده صورت پذیرد.